Özelge

SGK tarafından "Borç Bildirim Belgesi" ile yansıtılan haksız kazanç tutarlarının KV ve KDV kanunları karşısındaki durumu

  • 05/06/2023

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

Gelir Kanunları KDV-ÖTV Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

E-39044742-130[Özelge]-615041

05.06.2023

Konu

:

SGK tarafından "Borç Bildirim Belgesi" ile yansıtılan haksız kazanç tutarlarının KV ve KDV kanunları karşısındaki durumu

 

 

 

 

 

İlgi

:

… tarihli ve … evrak kayıt numaralı özelge talep formunuz.

 

   İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Şirketinizin kimyevi, ispençiyari, tıbbi, biyolojik ve zirai ürün ve ilaçların sanayi ve ticareti işi ile iştigal ettiği, bu kapsamda beşeri tıbbi ilaçların Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından ilan edilen "gerçek kaynak fiyat"lara uygun olarak ecza depolarına satış yaptığı, satışı yapılan bir ilaca ait "gerçek kaynak fiyat"ın sehven olması gerekenden daha yüksek uygulandığının Şirketiniz tarafından daha sonra tespit edilmesi üzerine durumun Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bildirildiği, SGK tarafından eczane ve hastanelere söz konusu ilaç için perakende satış fiyatı üzerinden fazla ödeme yapılması sebebiyle "gerçek kaynak fiyat" ile perakende satış fiyatı arasındaki farkın haksız kazanç olarak faiziyle birlikte "Borç Bildirim Belgesi" ile Şirketinize yansıtıldığı belirtilerek "Borç Bildirim Belgesi"ne istinaden ödenen borç aslı ve borca ilişkin faizin kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınıp alınamayacağı ile borç aslının içinde yer alan katma değer vergisinin (KDV) indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususlarında Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmıştır.

 

   KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

 

   5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde; kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safî kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safî kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticarî kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

 

   Gelir Vergisi Kanununun "Ticari Kazancın Tarifi" başlıklı 37 nci maddesinde; "Her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazançlar ticari kazançtır" hükmü yer almış olup, aynı Kanunun "Bilanço Esasında Ticari Kazancın Tespiti" başlıklı 38 inci maddesinde ise;

 

   "Bilanço esasına göre ticari kazanç, teşebbüsdeki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müsbet farktır. Bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce:

 

   1. İşletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirilir;

 

   2. İşletmeden çekilen değerler ise farka ilave olunur.

 

   Ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri ile bu kanunun 40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine uyulur." denilmiştir.

 

   Diğer taraftan, Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının; (1) numaralı bendinde, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin, (3) numaralı bendinde işle ilgili olmak şartıyla, mukavelenameye veya ilam veya kanun emrine istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatların safı kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabileceği hüküm altına alınmıştır.

 

   Aynı Kanunun 41 inci maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde ise her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile teşebbüs sahibinin suçlarından doğan tazminatların gider olarak indirilemeyeceği hükme bağlanmıştır.

 

   Ticari kazancın tespitinde iki temel ilke geçerlidir. Bunlar "dönemsellik ilkesi" ile "tahakkuk esası ilkesi"dir. Tahakkuk esası ilkesinde, gelir veya giderin miktar veya mahiyet itibarıyla kesinleşmiş olması yani geliri veya gideri doğuran işlemin tekemmül etmesinin yanı sıra, miktarının ve işlemden kaynaklanan alacağın veya borcun ödeme şartlarının da belirlenmiş olması gereklidir. Dönemsellik ilkesi ise bu gelir veya giderin ilgili olduğu döneme intikalinin sağlanmasıdır.

 

   Bu hüküm ve açıklamalara göre...


Yazının devamını okumak için lütfen abone olunuz.
Sistemimizi 30 Gün Ücretsiz Denemek İster misiniz?

Tüm özelliklerimizi 30 gün boyunca ücretsiz deneyerek sistemimizi test edebilirsiniz. Anında aktivasyon. Not: Bazı kısıtlamalar içerir.

Ücretsiz Dene
Hemen Satın Almak İster misiniz?

Tüm özellikleri seçtiğiniz paket doğrultusunda sınırsız olarak kullanabilirsiniz. Anında aktivasyon.

Hemen Satın Al