Özelge

Özelge: Ar-ge İndirimi

  • 30/12/2014
 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR VERGİLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

84098128-125[10-2012/924]-736

30/12/2014

Konu

:

Ar-ge İndirimi

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; TÜBİTAK tarafından uygun görülen "Sudan Etkilenmeyen Yapışkanlı Kanı Emen Yara İyileştirici Yarabandı Geliştirilmesi ve Tam Otomatik Yarabandı Makine Tasarımı ve Prototip İmalatı-7110098" başlıklı projeniz ile ilgili olarak şirketinizin ar-ge indiriminden yararlanma tercihini 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu çerçevesinde yapacağı ve bu proje çerçevesinde imalatını gerçekleştirdiğiniz Tam Otomatik Yarabandı Makinesi için Ar-Ge indiriminden yararlanabilecek tutarın hesaplanmasında, oluşan maliyet bedelinin mi yoksa amortisman tutarının mı dikkate alınacağı, ekteki proje destek karar yazısının 5 inci maddesinde belirtilen ve imalatı gerçekleşen makinenin proje çizimi için kullanılan Solidworks Premium yazılımı için ödenen 16.257,15.-TL nin tamamının ar-ge indiriminden yararlanıp yararlanamayacağı veya ne kadar kısmının yararlanacağı, yine destek karar yazısının 4 üncü maddesinde belirtilen Hot Melt Makinesinin proje çerçevesinde 73.847,65.-TL bedelle yurtdışından ithal edildiği belirtilerek, bu tutarın tamamının ar-ge indiriminden yararlanıp yararlanamayacağı veya ne kadar kısmının yararlanacağı hususlarında Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

            5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Diğer indirimler" başlıklı 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde;

            -  Mükelleflerin, işletmeleri bünyesinde gerçekleştirdikleri münhasıran yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme harcamaları tutarının % 100'ü oranında hesaplanacak "Ar-Ge indirimi" tutarını  kurumlar vergisi matrahının tespitinde; kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca göstermek şartıyla, kurum kazancından indirim konusu yapacakları,

            - Araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile doğrudan ilişkili olmayan giderlerden ve tamamen araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde kullanılmayan amortismana tâbi iktisadî kıymetler için hesaplanan amortisman tutarlarından verilen paylar üzerinden Ar-Ge indirimi hesaplanmayacağı, matrahın yetersiz olması nedeniyle ilgili dönemde indirim konusu yapılamayan tutarın, sonraki hesap dönemlerine devredeceği, ar-ge indiriminden yararlanılacak harcamaların kapsamını ve uygulamadan yararlanılabilmesi için gerekli belgeler ile usulleri belirlemeye Maliye Bakanlığının yetkili olduğu

            hüküm altına alınmıştır.

            Diğer taraftan, konu ile ilgili gerekli açıklamaların yer aldığı 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nin "10.Diğer İndirimler" başlıklı bölümünde;

             "10.2.5. Ar-ge Harcamaları

            Ar-Ge harcamalarının bu Tebliğ kapsamında değerlendirilebilmesi için işletmelerin ayrı bir Ar-Ge departmanı kurmaları zorunlu olup Ar-Ge faaliyeti kapsamında değerlendirilen harcamalar aşağıda gösterilmiştir.

            İlk Madde ve Malzeme Giderleri: Her türlü direkt il madde, yardımcı madde, işletme malzemesi, ara mamül, yedek parça ve benzeri giderleri ile amortisman uygulamasına konu olmayan maddi ve gayrimaddi kıymet iktisaplarına ilişkin giderleri kapsar. Hammadde ve diğer malzeme stoklarından Ar-Ge faaliyetlerinde fiilen kullanılan kısma ilişkin maliyetler Ar-Ge harcaması kapsamındadır.  ...

            ...

            Amortisman ve Tükenme Payları: Doğrudan Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılan bina, makine-tesis ve cihazlar, taşıtlar, döşeme ve demirbaş gibi maddi ve maddi olmayan duran varlıklar için ayrılan amortisman ve tükenme paylarından oluşur. Diğer taraftan, iktisadi kıymetin münhasıran Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılması ve bu kullanımın sürekli olması gerekmektedir. Ar-Ge departmanı dışında başka faaliyetlerde de kullanılan iktisadi kıymetlere ilişkin amortismanlar Ar-Ge harcaması kapsamında değildir.

            10.2.6. Ar-Ge harcamalarının kayıtlarda izlenmesi

            Kurumlar, hesap dönemi içerisinde gayrimaddi hakka yönelik yaptıkları araştırma ve geliştirme  harcamalarının tamamını aktifleştirmek zorundadırlar. Ancak, gayrimaddi hakka yönelik olmayan ve Vergi Usul Kanunu hükümleri çerçevesinde aktifleştirilmesi gerekmeyen harcamalar doğrudan gider yazılabilecektir.

            Örneğin, kanser ilacı geliştirmek için yapılan araştırma faaliyetleri sonucunda patent, lisans gibi bir gayrimaddi hak ortaya çıkacağından, yapılan araştırma harcamalarının aktifleştirilmesi gerekecektir.

            Proje sonucu ortaya bir gayrimaddi hak çıkması halinde, aktifleştirilmesi gereken bu tutar, amortisman yoluyla itfa edilecektir.

            ...

            İster aktifleştirilsin ister doğrudan gider yazılsın ilgili dönemde yapılan Ar-Ge harcamalarının tamamı üzerinden %100 oranında Ar-Ge indirimi ayrıca hesaplanacak ve indirim konusu yapılacaktır."

            açıklamalarına yer verilmiştir...


Yazının devamını okumak için lütfen abone olunuz.
Sistemimizi 30 Gün Ücretsiz Denemek İster misiniz?

Tüm özelliklerimizi 30 gün boyunca ücretsiz deneyerek sistemimizi test edebilirsiniz. Anında aktivasyon. Not: Bazı kısıtlamalar içerir.

Ücretsiz Dene
Hemen Satın Almak İster misiniz?

Tüm özellikleri seçtiğiniz paket doğrultusunda sınırsız olarak kullanabilirsiniz. Anında aktivasyon.

Hemen Satın Al