Özelge

Yurtdışından alınan mühendislik, danışmanlık ve diğer teknik hizmetler için ödenen bedeller üzerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı.

  • 03/11/2023

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

E-62030549-125[30-2022]-

03.11.2023

Konu

:

Yurtdışından alınan mühendislik, danışmanlık ve diğer teknik hizmetler için ödenen bedeller üzerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı.

 

 

 

 

 

İlgi

:

 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda;

 

- Şirketinizin ürünlerin taşınması için sıvı kısa mesafe (lokal) boru hatları (petrol ürünleri ve gaz taşımacılığı ve su, kanalizasyon, sıcak su, buhar ve diğer kısa mesafe boru hatları) yapımı faaliyetleriyle iştigal etmekte olduğu,

 

- Faaliyet kapsamında 6491 sayılı Türk Petrol Kanununa göre petrol arama hakkına sahip olan … Anonim Şirketi adına … Gaz Sahası Geliştirme Projesi için petrol arama faaliyetleri kapsamında deniz ve kara hizmetleri ve tedarik sağlama hizmetinde bulunmakta olduğunuz, söz konusu hizmetlerin mühendislik, danışmanlık ve diğer teknik hizmetler olduğu, bu hizmetlerin Türkiye'de veya Türkiye dışında verilebildiği ve bu hizmetler için yabancı hizmet sağlayıcılarının Türkiye'de bir iş yerinin olmadığı,

 

- Şirketinizin petrol arama faaliyeti kapsamında lisansının bulunmadığı, Türk Petrol Kanunu kapsamında petrol arama hakkına sahip olan … Anonim Şirketi'nin T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından onaylanan ana müteahhidi olarak faaliyet gösterdiğiniz

 

belirtilmiş olup, şirketiniz tarafından yurt dışından sağlanan bu hizmetler için ödenen bedeller üzerinden tevkifat oranının ne olacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

 

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Tam ve dar mükellefiyet" başlıklı 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında, Kanunun 1 inci maddesinde sayılı kurumlardan kanunî ve iş merkezlerinin her ikisi de Türkiye'de bulunmayanların, dar mükellefiyet esasında sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançları üzerinden vergilendirileceği hüküm altına alınmış, maddenin üçüncü fıkrasının (c) bendinde de, Türkiye'de elde edilen serbest meslek kazançları dar mükellefiyette kurum kazancını oluşturan kazanç ve iratlar arasında sayılmıştır.

 

Aynı Kanunun "Dar mükellefiyette vergi kesintisi" başlıklı 30 uncu maddesinin birinci fıkrasında, dar mükellefiyete tâbi kurumların maddede bentler halinde sayılan kazanç ve iratları üzerinden, bu kazanç ve iratları avanslar da dâhil olmak üzere nakden veya hesaben ödeyen veya tahakkuk ettirenler tarafından %15 oranında kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı hükmüne yer verilerek maddenin sekizinci fıkrası ile Cumhurbaşkanına, vergi kesintisi oranını belli sınırlar dâhilinde tespit etme yetkisi verilmiştir. Anılan yetkiye dayanılarak çıkarılan 2009/14593 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile serbest meslek kazançları üzerinden yapılacak kurumlar vergisi kesintisi oranı, petrol arama faaliyetleri dolayısıyla sağlanacak kazançlarda %5, diğer serbest meslek kazançlarında %20 olarak belirlenmiştir.

 

Buna göre...


Yazının devamını okumak için lütfen abone olunuz.
Sistemimizi 30 Gün Ücretsiz Denemek İster misiniz?

Tüm özelliklerimizi 30 gün boyunca ücretsiz deneyerek sistemimizi test edebilirsiniz. Anında aktivasyon. Not: Bazı kısıtlamalar içerir.

Ücretsiz Dene
Hemen Satın Almak İster misiniz?

Tüm özellikleri seçtiğiniz paket doğrultusunda sınırsız olarak kullanabilirsiniz. Anında aktivasyon.

Hemen Satın Al