Özelge

Yük taşımacılığı hizmetinde KDV beyan dönemi.

  • 07/06/2022

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı

Gelir Kanunları KDV ve ÖTV Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

E-84974990-130[KDV4-İ-9-2021/62]-261070

07.06.2022

Konu

:

Yük taşımacılığı hizmetinde KDV beyan dönemi.

 

 

 

 

 

İlgi

:

… tarihli özelge talebiniz.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzla, kara yolu ile şehiriçi yük taşımacılığı faaliyetinde bulunduğunuz ve katma değer vergisi (KDV) yönünden üçer aylık vergilendirme dönemine tabi olduğunuz belirtilerek, 01/03/2021 tarihinden itibaren yürürlüğe giren taşımacılık hizmeti kapsamında KDV tevkifatı nedeniyle vergilendirme döneminizin aylık mı yoksa üç aylık mı olması gerektiği hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.

 

3065 sayılı KDV Kanununun;

 

-9/1 inci maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanunî merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Hazine ve Maliye Bakanlığının, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği,

 

-39/1 maddesinde, katma değer vergisinde vergilendirme döneminin, faaliyet gösterilen takvim yılının üçer aylık dönemleri olduğu, ancak Hazine ve Maliye Bakanlığının mükelleflerin yıllık gayri safi hâsılatlarına göre üç aylık vergilendirme dönemi yerine birer aylık vergilendirme dönemi tespit etmeye yetkili olduğu ile aynı maddenin 2 nci fıkrasında vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar için vergilendirme döneminin bir ay olduğu,

 

hüküm altına alınmıştır.

 

KDV Genel Uygulama Tebliğinin;

 

"KDV'de Tevkifat Uygulaması" başlıklı (I/C-2.1)  bölümünde;

 

"3065 sayılı Kanunun (9/1) inci maddesine göre, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma yetkisine sahiptir.

 

..."

 

"KDV Tevkifatının Niteliği" başlıklı (I/C-2.1.1)  bölümünde;

 

"KDV tevkifatı uygulaması, teslim veya hizmet bedeli üzerinden hesaplanan verginin, teslim veya hizmeti yapanlar tarafından değil, bu işlemlere muhatap olanlar tarafından kısmen veya tamamen vergi sorumlusu sıfatıyla beyan edilip ödenmesidir.

 

..."

 

 "Beyan" başlıklı (I/C-2.1.1.1) bölümünde;

 

"Tevkifat, genel bütçeli idareler hariç, tevkifata tabi işlemin yapıldığı dönemde vergi sorumlularına ait 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilir.

 

..."

 

"Vergilendirme Dönemi ve Beyan Esası" başlıklı (V/B)  bölümünde;

 

"1. Vergilendirme Dönemi

 

3065 sayılı Kanunun 39 uncu maddesine göre, KDV'de vergilendirme dönemi, faaliyet gösterilen takvim yılının üçer aylık dönemleridir. Ancak maddede Hazine ve Maliye Bakanlığına mükelleflerin gayri safi hasılatlarına göre üçer aylık vergilendirme dönemi yerine birer aylık vergilendirme dönemi tespit etme yetkisi verilmiştir.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığına verilen bu yetki çerçevesinde, gerçek usulde vergilendirilen KDV mükelleflerinin birer aylık vergilendirme dönemine tabi olması uygun görülmüştür.

 

Aylık vergilendirme döneminin taşıdığı uygulama güçlükleri göz önüne alındığında, aşağıdaki mükelleflerin vergilendirme dönemi takvim yılının üç aylık dönemleri olarak belirlenmiştir.

 

Üçer aylık vergilendirme dönemi kapsamına giren mükelleflerin bu durumu beyanname verme süresinden önce ilgili vergi dairelerince bildirmeleri gerekir.

 

a) Gerçek usulde vergilendirilen ve işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerden,

 

- Münhasıran uluslararası yük ve yolcu taşımacılığı,

 

-Münhasıran şehirler arası yük taşımacılığı,

 

-Münhasıran uluslararası yük ve yolcu taşımacılığı ile şehirler arası yük taşımacılığı işini birlikte,

 

-Münhasıran şehir içi yük taşımacılığı,

 

yapan mükellefler için vergilendirme dönemi takvim yılının üçer aylık dönemleridir.

 

Şehir içi veya şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin vergilendirme dönemi ise takvim yılının birer aylık dönemleridir.

 

Üçer aylık vergilendirme dönemine tabi olan mükelleflerin, bu faaliyetlerinin yanı sıra bir aylık vergilendirme dönemine tabi olan diğer faaliyetlerinin de bulunması halinde, bu mükelleflerin vergilendirme dönemi takvim yılının birer aylık dönemleridir.

...

 

3065 sayılı Kanunun 9 uncu maddesine göre vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar için vergilendirme dönemi takvim yılının birer aylık dönemleridir.

 

..."

 

 "Taşımacılık Hizmetleri" başlıklı (I/C-2.1.3.2.11)  bölümünde;

 

"Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanların, Tebliğin (I/C-2.1.3.2.11.2.) bölümü kapsamındaki yük taşımacılığı hizmeti alımlarında (2/10), servis taşımacılığı hizmeti alımlarında ise (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.

 

Bu bölüm kapsamına, personel, öğrenci, müşteri ve benzerlerinin belirli bir güzergah dahilinde taşınması amacıyla ihdas ettikleri servis hizmetlerine ilişkin olarak yaptıkları taşımacılık hizmeti alımları ile kara yoluyla yapılan yük taşımacılığı hizmeti alımları (kargo işletmeciliği yetki belgesi sahibi mükellefler tarafından yapılan kargo taşıma işleri hariç) girmektedir."

 

açıklamalarına yer verilmiştir...


Yazının devamını okumak için lütfen abone olunuz.
Sistemimizi 30 Gün Ücretsiz Denemek İster misiniz?

Tüm özelliklerimizi 30 gün boyunca ücretsiz deneyerek sistemimizi test edebilirsiniz. Anında aktivasyon. Not: Bazı kısıtlamalar içerir.

Ücretsiz Dene
Hemen Satın Almak İster misiniz?

Tüm özellikleri seçtiğiniz paket doğrultusunda sınırsız olarak kullanabilirsiniz. Anında aktivasyon.

Hemen Satın Al