Özelge

Özelge: Yönetim ve denetimleri fona intikal eden bankaların alacaklarını, dava ve takip yoluyla tahsil etme cihetlerine gitmeleri halinde, yargı harcı veya icra iflas harcı alınıp alınmayacağı ile halen sürmekte olan dava ve takipler için ödenmiş olan baş

  • 07/04/2000
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü
TARİH : 07.04.2000
SAYI : B.07.0.GEL.0.63/6303-39/15890
KONU : Yönetim ve denetimleri fona intikal eden bankaların
Alacaklarını, dava ve takip yoluyla tahsil etme cihetlerine gitmeleri
halinde, yargı harcı veya icra iflas harcı alınıp alınmayacağı ile halen
sürmekte olan dava ve takipler için ödenmiş olan başvurma harçlarının
iadesinin mümkün olup olmadığı hk.

 
................. BAKANLIĞINA
(Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü)

İLGİ : a) .................gün ve ................. sayılı yazınız.
b) ................. gün ve ................. sayılı yazımız.
İlgi (a)'da kayıtlı yazınızda, yönetim ve denetimleri fona intikal eden bankaların alacaklarını dava ve takip yoluyla tahsil etme cihetine gitmeleri halinde, yargı harcı veya icra iflas harcı alınıp alınmayacağı hususu ile 4389 sayılı Bankalar Kanunu'nun yürürlüğünden önce açılan ve halen sürmekte olan dava ve takipler için ödenmiş olan harçların iade edilip edilmeyeceği konusunda Bakanlığımız görüşü istenilmektedir.


Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesinde, özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle, istisna edilen işlemlerden harç alınmaz hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan, 4389 sayılı Bankalar Kanununun 14 üncü maddesinin 4 üncü fıkrasının (b) bendinde, bu Kanun hükümleri çerçevesinde yönetim ve denetimleri fona intikal eden bankaların alacaklarını dava veya takip yoluyla tahsil etme cihetine gitmeleri halinde 492 sayılı Harçlar Kanununun 2 nci maddesi hükümleri uygulanmayacağı gibi, her türlü ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinde teminat şartı aranmaz denilmiştir.

Daha sonra gerçekleştirilen düzenleme ile 4491 sayılı Kanunla değişik 4389 sayılı "Bankalar Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun"un 14 üncü maddesinin 5/c bendinde, "Bu Kanun hükümlerine göre temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimleri veya hisseleri Fona intikal eden bankaların, alacaklarını dava veya takip yoluyla tahsil etme cihetine gitmeleri halinde 492 sayılı Harçlar Kanununun 2 nci, 23 üncü, 29 uncu maddeleri ve 2548 sayılı Cezaevleri ile Mahkeme Binaları İnşası Karşılığı Olarak Alınacak Harçlar ve Mahkumlara Ödettirilecek Yiyecek Bedelleri Hakkında Kanunun 1 inci maddesi hükümleri uygulanmayacağı gibi, her türlü ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinde teminat şartı aranmaz. Fonun ve Fona intikal eden bankaların alacaklarına ilişkin davalarda Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun seri muhakeme usulü hükümler uygulanır." denilmektedir.

Sözü edilen hükümlerin incelenmesinden anlaşılacağı üzere, 11.6.1999 tarihinden sonra gerek 4389 sayılı Kanun ve gerekse, 4491 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimleri veya hisseleri fona intikal eden bankaların alacaklarını dava ve takip yoluyla tahsil etme cihetine gitmeleri halinde 492 sayılı Harçlar Kanununun 2 nci, 23 üncü ve 29 uncu maddeleri hükmü uygulanmayacaktır.

Buna göre...


Yazının devamını okumak için lütfen abone olunuz.
Sistemimizi 30 Gün Ücretsiz Denemek İster misiniz?

Tüm özelliklerimizi 30 gün boyunca ücretsiz deneyerek sistemimizi test edebilirsiniz. Anında aktivasyon. Not: Bazı kısıtlamalar içerir.

Ücretsiz Dene
Hemen Satın Almak İster misiniz?

Tüm özellikleri seçtiğiniz paket doğrultusunda sınırsız olarak kullanabilirsiniz. Anında aktivasyon.

Hemen Satın Al