Özelge

Özelge: Veraset ve intikal vergisine konu olacak menkul ve gayrimenkul mallarla mameleke girebilen sair bütün hak ve alacakların veraset yoluyla vukubulan intikallerde ölüm tarihi itibariyle değerlendirilmesi gerekmektedir.

  • 20/09/2007
 

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelir İdaresi Başkanlığı

 

SAYI    :B.07.1.GİB.0.60/6000-2444                                                                     ANKARA

KONU  :                                         

                                                                           20.09.2007 / 82409

 

                                ............ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

İlgi:      31/07/2007 tarih ve B.07.1.GİB.4.41.15.01.190-III-7/2820 sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınız ve eklerinin incelenmesinden, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununa göre, yapılan kamulaştırmalarda kamulaştırma yapılan yerlerin maliklerinin ölmüş olması nedeniyle veraset ve intikal vergisi ile intikal harcının aranıp aranmayacağı hususunda tereddüte düşüldüğü belirtilerek konu hakkındaki Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

Yazınızda, Kamulaştırma Kanununa göre, yapılan kamulaştırmalarda, Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı tarifenin 20/a pozisyonu uyarınca ödenmesi gereken harcın kamulaştırmayı yapan idarece ödeneceği, aynı tarifenin I/3 pozisyonunda belirtilen intikal harcının ise kendisine mal intikal eden kişilerce ödenmesi gerektiği şeklindeki görüşünüz Başkanlığımızca da uygun bulunmuş olup, veraset ve intikal vergisi ile ilgili görüşümüz ise aşağıda açıklanmıştır.

Bilindiği üzere, 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde, 2591 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle, gayrimenkullerin ticari işletmeye dahil olsun veya olmasın emlak vergisine esas olan değerle değerleneceği esası getirilmiş ve takdir komisyonları marifetiyle gayrimenkuller için "rayiç bedel" takdirine ilişkin işlemlere son verilmiş bulunmaktadır.

01/01/1983 tarihinde yürürlüğe giren bu değişikliğe göre, veraset yoluyla intikal eden gayrimenkuller için mükelleflerce beyan edilecek değerin en az emlak vergisi tarhına esas olan değer kadar olması esastır. Diğer bir ifade ile, veraset ve intikal vergisine konu olacak gayrimenkuller için ölüm tarihindeki emlak vergisi değeri veraset ve intikal vergisi için aynen geçerli olacaktır.

Aynı Kanunun 11 inci maddesinde, "Bu vergiye mevzu olacak malların değerleme günü, miras yoluyla vukubulan intikallerde mirasın açıldığı, diğer suretle vaki intikallerde malların hukuken iktisabedildiği gündür" hükmü yer alırken Kanunun 17 nci maddesinde de, birinci fıkrada sayılan müesseselerde istihkakı bulunanların bu istihkakları üzerinde bir tasarrufta bulunabilmeleri için istihkaklarından gerekli vergi tevkifatı yapıldıktan sonra istihkakın bakiye kısmını alabilecekleri veya veraset ve intikal vergisini ödediklerine dair bir tasdiknameyi ilgili kuruma ibraz etmek suretiyle istihkaklarını kullanabilecekleri öngörülmektedir. Türk Medeni Kanununun 575 inci maddesinde ise, mirasın ölüm ile açılacağı belirtilmektedir.

Buna göre...


Yazının devamını okumak için lütfen abone olunuz.
Sistemimizi 30 Gün Ücretsiz Denemek İster misiniz?

Tüm özelliklerimizi 30 gün boyunca ücretsiz deneyerek sistemimizi test edebilirsiniz. Anında aktivasyon. Not: Bazı kısıtlamalar içerir.

Ücretsiz Dene
Hemen Satın Almak İster misiniz?

Tüm özellikleri seçtiğiniz paket doğrultusunda sınırsız olarak kullanabilirsiniz. Anında aktivasyon.

Hemen Satın Al