Özelge

Özelge: Taşıt işletmeciliğinden dolayı götürü usulde vergiye tabi olan mükelleflerin devamlılık arzetmeyecek şekilde zorunlu durumlarda tek bir tespite dayalı olarak şehirlerarası taşımacılık yaptıkları takdirde basit usuldeki mükellefiyetlerinin devam et

  • 13/07/1999
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 13.07.1999
SAYI : B.07.0.GEL.0.44/4405-1060/29599
KONU : Taşıt işletmeciliğinden dolayı götürü usulde
vergiye tabi olan mükelleflerin devamlılık arzetmeyecek
şekilde şehirlerarası taşımacılık yaptıkları takdirde,
mükellefiyetlerinin belirlenmesi hk.

YALOVA VALİLİĞİNE
(Defterdarlık : Gelir Müdürlüğü)

İLGİ : 15.06.1999 tarih ve B.07.4.DEF.0.77.10-130/1750 sayılı yazınız.
İlgide kayıtlı yazınız ekleri ile Vergi Denetmeni ..... tarafından düzenlenen 26.10.1998 tarihli ve 1998/90-43 sayılı "Basit Rapor"un incelenmesinden; iliniz ..... mükelleflerinden ..... vergi numaralı ....., ..... vergi numaralı ..... ile ..... vergi numaralı .....'un işyerlerinde yapılan bir günlük hasılatların bir yıla yayılmak suretiyle yıllık satış hasılatının hesaplandığı, bu şekilde hesaplanan yıllık hasılat ile de Gelir Vergisi Kanununun 48 inci maddesindeki hadlerin kıyaslanarak mükelleflerin 01.01.1999 tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirilmeleri gerektiği şeklinde görüşün yer aldığı anlaşılmıştır.


Bilindiği gibi, benzer olaylar nedeniyle Danıştay'ca verilen kararlarda yıl içinde sadece bir veya iki tutanakla yapılan tespitler, işletme hakkında genel bir kanaat edinmeye ve hasılatın sağlıklı olarak belirlenmesine yetecek nitelikte görülmemektedir.

Bu şekilde tespitlere dayanılarak, mükelleflerin yıllık hasılatının götürülük hadlerini aştığının kabul edilerek gerçek usule geçirilmesi uygun görülmemiştir.

Diğer taraftan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 51 inci maddesinin 10 uncu bendinde, "şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar ile treyler, çekici ve benzerlerinin sahip veya işleticileri..."nin götürü usulden faydalanamayacakları hükme bağlanmıştır.

Bu konuya ilişkin olarak yayımlanan 128 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde de, 51 inci maddede sözü geçen şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığından kasdın, bir il dahilinden diğer bir bir dahiline yapılan yük ve yolcu taşımacılığı olduğu, aynı il sınırları içinde yapılan yük ve yolcu taşımacılığının ise şehirlerarası taşımacılık sayılmayacağı belirtilmiş bulunmaktadır.

Bu nedenle...


Yazının devamını okumak için lütfen abone olunuz.
Sistemimizi 30 Gün Ücretsiz Denemek İster misiniz?

Tüm özelliklerimizi 30 gün boyunca ücretsiz deneyerek sistemimizi test edebilirsiniz. Anında aktivasyon. Not: Bazı kısıtlamalar içerir.

Ücretsiz Dene
Hemen Satın Almak İster misiniz?

Tüm özellikleri seçtiğiniz paket doğrultusunda sınırsız olarak kullanabilirsiniz. Anında aktivasyon.

Hemen Satın Al