Özelge

Özelge: Mükelleflerin iş merkezleri dışında muhtelif şube, satış mağazası gibi yerlerin her katında birden fazla reyonlarda mallarını teşhir ederek, tanıtarak veya müşteriler tarafından ücret karşılığı alış veriş yapılarak faaliyette bulunulması halinde o

  • 17/10/2000
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü


TARİH: 17.10.2000
SAYI: B.07.0.GEL.28/2803-5/814/47121
KONU: Mükelleflerin iş merkezleri dışında muhtelif
şube, satış mağazası gibi yerlerin her katında birden
fazla reyonlarda mallarını teşhir ederek tanıtması
müşterilerin ücret karşılığı alış veriş yapılarak faaliyette
bulunması halinde, her bir kat için ayrı ayrı vergi levhası
asılıp asılmayacağı hk.

..................... VALİLİĞİ
(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğü)

İLGİ: ..................... tarih ve ..................... sayılı yazınız.


İlgide kayıtlı yazınız incelenmiş, .... limited şirketi'nin merkez işyerine bağlı olarak .... adresinde açtığı teşhir salonlarında merkeze ait levhanın fotokopisi olduğu halde vergi dairesince ceza uygulandığı belirtilerek ceza kesilip kesilmeyeceği hususunda mükellefçe bilgi istenilmesi üzerine yazınız ekinde yer alan 06.09.2000 tarih ve ..... sayılı muktezasının tayin edildiği anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 5.maddesinin 3. fıkrasında "Gelir Vergisi mükellefleri (kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) ile sermaye şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından kolayca okunup görünecek şekilde asmak zorundadırlar..." hükmü yer almaktadır.

Vergi levhası asılmasının amacı, işyerinin vergi durumunun iş sahiplerine ve mükelleflere teşhiri ve tanıtımıdır.

Diğer taraftan, 142 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde B/III. bölümünde; Vergi levhası asmak mecburiyetinde olan mükelleflerin bu tebliğin B/II. bölümündeki bilgileri ihtiva eden levhaları iş yerlerinin;

a) Merkezlerinde
b) Şubelerinde,
c) Satış mağazalarında
.......................

İş sahipleri ile müşteriler tarafından kolayca okunup görülebileceği şekilde asacakları belirtilmiştir.

Yine aynı Kanunun 156. maddesinde ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyette bulunanların işyerleri belirtilmiş olup, imalathane, büro ve depolar işyeri olarak nitelendirilmiştir.

Vergi levhası ile ilgili olarak 143 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin III. maddesinin son fıkrasında levhaların her yıl tasdik zorunluluğu dikkate alındığında, çok şubeli firmalar için her levhanın ayrı ayrı tasdik ettirilmesinin yaratacağı güçlük nedeniyle merkez için tasdik ettirilen levhanın baskı suretiyle matbaada çoğaltılan örneklerinin kullanılabileceği şeklinde bir açıklamaya yer verilmiş ise de daha sonra yayımlanan 146 Seri numaralı Vergi Usul Kanunun Genel Tebliğinin (I) bölümünde işyerinde vergi levhası bulundurulmasına dair esasları belirleyen 142 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde açıklanan hususlara ek olarak her katta birden fazla reyon bulunması halinde o kat için yalnızca bir adet vergi levhasının asılması ve bir adet tasdikli vergi levhası bulunduran mükelleflerin bunun tasdiksiz fotokopilerini de kullanabilmelerine imkan tanınmıştır.

Bu itibarla...

Yazının devamını okumak için lütfen abone olunuz.
Sistemimizi 30 Gün Ücretsiz Denemek İster misiniz?

Tüm özelliklerimizi 30 gün boyunca ücretsiz deneyerek sistemimizi test edebilirsiniz. Anında aktivasyon. Not: Bazı kısıtlamalar içerir.

Ücretsiz Dene
Hemen Satın Almak İster misiniz?

Tüm özellikleri seçtiğiniz paket doğrultusunda sınırsız olarak kullanabilirsiniz. Anında aktivasyon.

Hemen Satın Al