Özelge

Özelge: Mükellefin bir biçerdövere sahip olması nedeniyle gerçek usulde zirai kazanç mükellefi olması ve sahip olduğu biçerdöveri eşine kiraya vermesi halinde elde edeceği gelirin zirai kazancın tespitinde dikkate alınması gerekmektedir.

  • 08/12/1999
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 08.12.1999
SAYI : B.07.0.GEL.0.41/4102-206/53747
KONU : Mükellefin sahip olduğu biçerdöveri eşine kiraya
vermesi halinde elde edeceği gelirin vergilendirilmesi hk.
ÇANAKKALE VALİLİĞİ
(Defterdarlık : Gelir Müdürlüğü'ne)


İLGİ : 25/03/1999 gün ve B.07.0.4.DEF.0.0.17.10-2.Srv/117-01884 sayılı yazınız.
İlgi yazınız ve ekinin incelenmesinden, İliniz ..... Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün ..... sicil numaralı mükelleflerinden .....'in işletme büyüklüğü ölçüsünü aşmayan arazisinde zirai faaliyette bulunduğu, sahip olduğu biçerdöverini ise eşine kiraya verdiği ve aldığı kiraların zirai kazanç olarak mı yoksa gayrimenkul sermaye iradı olarak mı gelir vergisine tabi tutulacağı hususunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmıştır.


Bilindiği üzere, Gelir Vergisi Kanunu'nun 4369 sayılı Kanun'la değişen 53. maddesinde "Çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar, bu Kanun'un 94. madddesine göre hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilir. 54. maddede yazılı işletme büyüklüğü ölçülerini aşan çiftçiler ile bir biçerdövere veya bu mahiyetteki bir motorlu araca veya on yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olan çiftçilerin kazançları gerçek usulde (zirai işletme hesabı veya diledikleri takdirde bilanço esasına göre) tespit olunarak vergilendirilir. Kazançları gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçiler bu kazançları için beyanname vermezler." hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, Gelir Vergisi Kanunu'nun 70/8 maddesiyle motorlu nakil ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentilerinin sahip veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu, bu mal ve haklar ticari veya zirai bir işletmeye dahil bulunduğu takdirde bunların iratları ticari veya zirai kazancın tespitine müteallik hükümlere göre hesaplanacağı belirtilmiştir.

Bu hükümlere göre...


Yazının devamını okumak için lütfen abone olunuz.
Sistemimizi 30 Gün Ücretsiz Denemek İster misiniz?

Tüm özelliklerimizi 30 gün boyunca ücretsiz deneyerek sistemimizi test edebilirsiniz. Anında aktivasyon. Not: Bazı kısıtlamalar içerir.

Ücretsiz Dene
Hemen Satın Almak İster misiniz?

Tüm özellikleri seçtiğiniz paket doğrultusunda sınırsız olarak kullanabilirsiniz. Anında aktivasyon.

Hemen Satın Al