Özelge

Özelge: Depremde gayrimenkullerde meydana gelen zararlara ilişkin sigorta şirketlerince yapılan ödemelerin ivazsız intikal sayılamayacağı, bu tür ödeme yapılanlardan V.İ.V. ilişiği olmadığına dair belge aranılmadan ödeme yapılması gerekmektedir.

  • 31/08/1999
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü


TARİH : 31.08.1999
SAYI : B.07.0.GEL.0.60/6038-09/036475
KONU : Depremde gayrimenkullerde meydana gelen
zararlara ilişkin sigorta şirketlerince yapılan ödemelerin
ivazsız intikal sayılamayacağı, bu tür ödeme yapılanlardan
V.İ.V. ilişiği olmadığına dair belge aranılmadan ödeme
yapılması gerektiği hk.

...................


İLGİ : 25/08/1999 gün ve 1999/1103 sayılı yazınız.

Yazınızda, Marmara Bölgesi'nde meydana gelen deprem sonucu;

1- Hayatını kaybeden sigortalıların mirasçılarına,

2- Başta gayrimenkuller olmak üzere, malvarlığı zarar görenlerin bu zararlarının karşılanması için söz konusu varlıklarını önceden sigorta yaptıranlara,

tazminatlar ödeneceği belirtilerek, sözü edilen tazminatların hak sahiplerine, 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nun 17 nci maddesi gereğince verginin ödendiğine ilişkin tasdikname ibraz edilmemesi halinde dahi % 5 oranında vergi karşılığı kesinti yapılmadan ödenip ödenemeyeceği hususundaki Bakanlığımız görüşü sorulmaktadır.

7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nun 2 nci maddesinin 1. fıkrasının (d) bendinde, ivazsız intikal tabirinin, hibe yoluyla veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları ifade ettiği hükme bağlanmış, maddenin parantez içi hükmü ile de maddi ve manevi bir zarar karşılığı verilen tazminatların ivazsız sayılmayacağı belirlenmiştir.

Aynı Kanunun 17 nci maddesinde de "Amme idare ve müesseseleri, bankalar, bankerler, kasa kiralayanlar, sigorta şirketleri, sair şirket ve müesseseler, mahkemeler ve icra daireleri istihkak sahiplerine bu verginin mevzuuna giren herhangi bir muamele dolayısıyla para ve senet verebilmek için evvelemirde verginin ödenmiş olduğuna dair vergi dairesinden verilmiş bir tasdikname talebederler.

Tasdikname ibraz etmeyen hak sahiplerinin istihkaklarından, veraset yoluyla intikallerde % 5, ivazsız intikallerde % 15 oranında vergi karşılığı olarak tevkifat yaptıktan sonra, bakiyesini verebilirler. Tevkifatı yapanlar, tevkif ettikleri parayı en geç bir hafta içinde bulundukları yerin mal sandığına yatırmaya ve keyfiyeti bağlı bulundukları vergi dairesine yazı ile bildirmeye mecburdurlar.

Tevkifat yapmadan para ve senet verenlerle tevkif ettikleri parayı yukarıda belirtilen süre içinde mal sandığına yatırmayanlardan (Hakimler hariç) tevkif etmeye ve yatırmaya mecbur oldukları paralar Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre gecikme zammı tatbik edilerek tahsil edilir. Tevkifatı yapan ilgili kuruluşların, bu görevleri süresinde yerine getirmeyen sorumlularından, tevkif etmeye ve yatırmaya mecbur oldukları paraların % 10'u oranında ayrıca ceza tahsil olunur." denilmektedir.

Diğer taraftan, 1995/1 Seri No.lu Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu İç Genelgesinde ise sigorta poliçesine istinaden yapılan ödemelerin, iştira bedeli ayrımı yapılmaksızın tamamının terekeye dahil edilerek vergilendirileceği açıklanmıştır.

Bu hükümlere göre...

Yazının devamını okumak için lütfen abone olunuz.
Sistemimizi 30 Gün Ücretsiz Denemek İster misiniz?

Tüm özelliklerimizi 30 gün boyunca ücretsiz deneyerek sistemimizi test edebilirsiniz. Anında aktivasyon. Not: Bazı kısıtlamalar içerir.

Ücretsiz Dene
Hemen Satın Almak İster misiniz?

Tüm özellikleri seçtiğiniz paket doğrultusunda sınırsız olarak kullanabilirsiniz. Anında aktivasyon.

Hemen Satın Al