Özelge

Özelge: Bankalarca bastırılarak satılan çekler için ödenen değerli kağıt bedeli genel gider niteliğinde olduğundan safi ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkün bulunmaktadır.

  • 23/11/2000
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü


TARİH : 23.11.2000
SAYI : B.07.0.GEL.0.40/4034-489/55064
KONU : Bankalarca bastırılarak satılan çekler için ödenen
değerli kağıt bedelinin, safi kazancın tespitinde gider olarak
indirilip indirilemeyeceği hk.

...................


İLGİ : 26.09.2000 tarihli e-postanız.

Bakanlığımıza gönderdiğiniz ilgi e-postanızın incelenmesinden, 4481 sayılı Kanunla 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanununa ekli tabloya banka çekleri ilave edildiğini belirterek sözkonusu çekler için ödenen bedellerin indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hususu ile bu uygulamanın hangi tarihleri kapsayacağı konusunda bilgi istediğiniz anlaşılmıştır.

Bilindiği gibi, 26.11.1999 tarih ve 4481 sayılı "17.08.1999 Tarihlerinde Marmara Bölgesi ve Civarında Meydana Gelen Depremin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpları Gidermek Amacıyla Bazı Mükellefiyetler İhdası ve Bazı Vergi Kanunlarında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un 12 nci maddesiyle 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanununa ekli tabloya banka çekleri ilave edilmiştir. Aynı madde ile söz konusu Kanunun 3 üncü maddesinin sonuna "Çekler ilgili bankalarca bastırılır ve satılır. Satılan çeklerin "genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyelere verilen çekler hariç) değerli kağıt bedelleri, bankalarca her ayın yedinci günü akşamına kadar ilgili mal sandıklarına ödenir." hükmü eklenmiştir.

Bu hüküm ile bankalarca bastırılarak çekler 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu kapsamına alınmış ve bu çekleri alanlarca değerli kağıt bedeli ödenmesi esası getirilmiştir.

Ayrıca, söz konusu hükümde, bu uygulamanın belirli tarihler arasında olacağına ilişkin herhangi bir düzenlemeye de yer verilmemiştir.

Diğer taraftan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde safi kazancın tespitinde nelerin gider olarak indirilebileceği belirtilmiş, 1 inci bendinde de ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Bu açıklamalara göre...


Yazının devamını okumak için lütfen abone olunuz.
Sistemimizi 30 Gün Ücretsiz Denemek İster misiniz?

Tüm özelliklerimizi 30 gün boyunca ücretsiz deneyerek sistemimizi test edebilirsiniz. Anında aktivasyon. Not: Bazı kısıtlamalar içerir.

Ücretsiz Dene
Hemen Satın Almak İster misiniz?

Tüm özellikleri seçtiğiniz paket doğrultusunda sınırsız olarak kullanabilirsiniz. Anında aktivasyon.

Hemen Satın Al