Özelge

"Kurumlar Vergisinden, Katma Değer Vergisinden, Damga Vergisinden muaftır ve Vergi Usul Kanunu hükümlerine tabi değildir." ibaresi ihtiva eden fatura muhteviyatı tutarın gider olarak dikkate alınıp alınamayacağı hk.

  • 10/01/2020

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

27575268-105[229-2017-159]-15258

10.01.2020

Konu

:

Kurumlar vergisinden muaf olan kurumdan alınan hizmet karşılığı ödenen bedellerin gider olarak kabul edilip edilmeyeceği hk.

 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin tetkikinden; … organizasyon faaliyetleri ile iştigal ettiğinizi belirterek, kurumlar vergisi ve katma değer vergisinden muaf olan … Müdürlüğü … Merkezinden alınan hizmetler için yapılan ödemeler karşılığında "Kurumlar Vergisinden, Katma Değer Vergisinden, Damga Vergisinden muaftır ve Vergi Usul Kanunu hükümlerine tabi değildir." ibaresine yer verilmek suretiyle firmanız adına düzenlenen fatura bedellerinin gider olarak dikkate alınıp alınamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmıştır.

I- KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRME:

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde, kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticarî kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun bilanço usulüne göre ticari kazancın tespiti ile ilgili 38 inci maddesinde ise; "Bilanço esasına göre ticari kazanç, teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müspet farktır. Bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce:

1. İşletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirilir;

2. İşletmeden çekilen değerler ise farka ilave olunur.

Ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri ile bu kanunun 40 ve 41'inci maddeleri hükümlerine uyulur." hükmüne yer verilmiştir.

Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde, safi kazancın tespit edilmesi sırasında indirilecek giderler sayılmış olup, maddenin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi ile ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespitinde indirim konusu yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Bir masrafın genel gider kapsamında gider yazılabilmesi için; harcamanın yapılmış olması, harcama ile iş arasında açık ve güçlü bir illiyet bağı bulunması, giderin keyfi olmaması, yani kazancın elde edilmesi için mecburi olarak yapılması, yapılan gider karşılığında gayri maddi bir kıymet iktisap edilmemiş olması ve maliyete dahil edilecek giderlerden olmaması ile harcamanın işin önemi ölçüsünde yapılmış olması gerekmektedir.

Diğer taraftan özelge talep formu ekinde yer alan belgelerin incelenmesinden şirketiniz ile … Bakanlığı … Müdürlüğü arasında … Eğitimi  düzenlenmesi için sözleşme imzalandığı ve bu kapsamda sunmuş olduğu konaklama, yemek, kahvaltı, ikram, kırtasiye ve salon kirası karşılığında kurumlar vergisinden muaf olan … Müdürlüğü …Merkezi tarafından organizasyonu düzenleyen şirketiniz adına fatura düzenlendiği anlaşılmıştır.

Buna göre...


Yazının devamını okumak için lütfen abone olunuz.
Sistemimizi 30 Gün Ücretsiz Denemek İster misiniz?

Tüm özelliklerimizi 30 gün boyunca ücretsiz deneyerek sistemimizi test edebilirsiniz. Anında aktivasyon. Not: Bazı kısıtlamalar içerir.

Ücretsiz Dene
Hemen Satın Almak İster misiniz?

Tüm özellikleri seçtiğiniz paket doğrultusunda sınırsız olarak kullanabilirsiniz. Anında aktivasyon.

Hemen Satın Al