Özelge

Banka aracılığıyla "Kiram Güvende Sistemi" ile tahsil edilen kira bedelinin nasıl beyan edileceği.

  • 11/08/2020


T.C. 

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı

Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

84098128-120[70-2019/3]-225522

11.08.2020

Konu

:

Banka aracılığıyla "Kiram Güvende Sistemi" ile tahsil edilen kira bedelinin nasıl beyan edileceği.

 

 

 

 

 

 

İlgi

:

10/12/2019 tarihli özelge talep formunuz.

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden; ... Vergi Dairesi Müdürlüğü nezdinde gayrimenkul sermaye iradı yönünden gelir vergisi mükellefi olduğunuz, kiraya verdiğiniz konutlarınızdan birisinin kira ödemelerinin, Türkiye Vakıflar Bankası A.O'nın "Kiram Güvende Sistemi" kapsamında ödenmesi konusunda kiracınız ile mutabakata varmış olduğunuz, anılan banka tarafından talebinizin kabul edilerek gerekli işlemlerin tamamlandığı, bankanın 05.11.2019 tarihinde bir aylık kira bedeli olan 1.500,00-TL´yi kiracının adı belirtilmek suretiyle banka hesabınıza aktardığı ve hesaba aktarılan tutardan "Kiram Güvende Sözleşmesi 1. No.lu Taksit Teminat Mektubu Komisyon Tahsilatı" açıklaması ile 63,00-TL'sini çektiği ve hesabınızda net 1.437,00-TL kaldığı belirtilerek, kira gelirinizin 1.500,00-TL olarak mı yoksa hesabınızda net kalan tutar olan 1.437,00-TL olarak mı beyan edileceği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmekte olduğu anlaşılmıştır.

 

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde; aynı maddede bentler halinde sayılan mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu hükme bağlanmıştır.

 

            Aynı Kanunun 21 inci maddesinde de; "Binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın (2019 takvim yılı gelirleri için) 5.400,00-TL'si Gelir Vergisinden müstesnadır. İstisna haddi üzerinde hasılat elde edilip beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde, bu istisnadan yararlanılamaz.

 

            Ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek mecburiyetinde olanlar ile istisna haddinin üzerinde hasılat elde edenlerden, beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 103 üncü maddede yazılı tarifenin üçüncü diliminde ücret gelirleri için yer alan tutarı (2019 yılı için 148.000,00-TL) aşanlar bu istisnadan faydalanamazlar." hükmüne yer verilmiştir.

 

            Öte yandan...


Yazının devamını okumak için lütfen abone olunuz.
Sistemimizi 30 Gün Ücretsiz Denemek İster misiniz?

Tüm özelliklerimizi 30 gün boyunca ücretsiz deneyerek sistemimizi test edebilirsiniz. Anında aktivasyon. Not: Bazı kısıtlamalar içerir.

Ücretsiz Dene
Hemen Satın Almak İster misiniz?

Tüm özellikleri seçtiğiniz paket doğrultusunda sınırsız olarak kullanabilirsiniz. Anında aktivasyon.

Hemen Satın Al